Ezerhatszáz játékossal Brazília a legnagyobb labdarúgó-exportőr a világon a Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának (CIES) frissen közreadott sorrendje szerint. A listán Románia a 38., Magyarország pedig az 51. helyet foglalja el 112, illetve 68 külföldön szereplő futballistájával. 

A CIES a 2019-es év mérlegét megvonva azt írta, hogy a vezető Brazíliát – amelynek 1600 légiósa közül 74,6 százalék rúgja a labdát élvonalbeli klubban – Franciaország és Argentína követi a lajstromban, előbbi 1027 (74 százalék), utóbbi 972 játékossal (75,5). A fő afrikai játékosexportőr Nigéria 399 fővel, Ázsiából pedig a japán labdarúgók közül szerződtek külföldre a legtöbben (161).   A tanulmány szerint a fogadó ország nyelve is befolyásoló tényező a szülőföldjükről eligazolóknál: a brazilok elsősorban portugál csapatokban játszanak, s csak utána következnek az alkalmazók sorában olasz és japán együttesek.

A franciák leginkább az angol, a belga és a luxemburgi bajnokságban szerepelnek, az argentinokat pedig főleg chilei, mexikói és spanyol klubok foglalkoztatják előszeretettel, míg az orosz focisták legfőbb felvevő piaca csupa volt szovjet tagköztársaság: Örményország, Fehéroroszország és Kazahsztán. A futball-légiósokat adók listáján 186 nemzeti szövetség kapott helyet, Románia és Magyarország is az exportőrök első harmadában van: 112 külföldön játszó futballistával Románia a 38. helyen, 68 sportolóval pedig Magyarország a 51. pozción áll. – MTI