Egy év telt el azóta, hogy a Bihar Megyei Tanács bevezette a Hulladékkezelés Integrált Menedzsmentrendszerét (SMID), mely alkalomból Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és egyben az Ecolect fejlesztési csoport vezetője  sajtótájékoztatót tartott a megyeházán. Nemcsak az elmúlt 12 hónap történéseit tekintette át, hanem a terveket is felvázolta.

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a nagyváradi agglomerációhoz tartozó 25 községben a legalacsonyabb a szelektív szemétgyűjtési hajlandóság (21 százalék), miközben a székelyhídiak és a környéken lakók a leginkább fogékonyak erre (39 százalék) – mondta sajtótájékoztatóján Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és az Ecolect fejlesztési csoport vezetője. Ha pedig az összes térséget nézzük (a már említetteken kívül Margitta és környéke 33 százaléknál, Nagyszalonta és környéke 32 százaléknál, Belényes és környéke 31 százaléknál, míg Élesd és környéke 25 százaléknál tart), akkor elmondható, hogy Bihar megye lakosságának körülbelül közel egyharmada (30 százaléka) gyűjti szelektíven a szemetet. 

A Várad melletti sikertelenség okát Mălan azzal indokolta, hogy ebben az övezetben egyelőre még minden háztartás egységes tarifát fizet, havi 18 lejt, függetlenül attól, hogy mennyi szemetet termel. És bár a kukák fel vannak szerelve chipekkel, melyek alapján nyomon követhető, hogy ki mennyi szemetet dobott ki, ezt a típusú díjszabási rendszert csak 2022. január 1-től fogják bevezetni, és attól kezdve várhatóan javulni fog a helyzet.

Újdonság, hogy egy úgynevezett zászlósprojekt keretében a felnövekvő generációknak és általuk közvetve a családjaiknak a környezettudatos életmóddal kapcsolatos mentalitásváltoztatásának érdekében a megyei tanács együttműködve a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel szelektív szemétgyűjtésre alkalmas tárolóedényekkel kívánja ellátni az iskolák osztálytermeit, valamint a tanári szobákat is. A beruházást az Ecolect finanszírozza saját forrásaiból, partnerségben a köztisztasági vállalatokkal – hangzott el a sajtótájékoztatón. – erdon.ro