Összesen 40 klubnál, diszkónál és rendezvényteremnél tartottak váratlan ellenőrzéseket a hét végén Bukarestben, illetve Iaşi és Kolozs megyében a katasztrófavédelem felügyelői; négy létesítmény működését 60 napra felfüggesztették, és egyenként 100 ezer lejes bírságot szabtak ki az üzemeltetőikre – számolt be vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi államtitkár közlése szerint a felügyelők elsősorban azt vizsgálták, hogy a felkeresett szórakozóhelyeken tartózkodó személyek száma meghaladta-e a működési engedélyük szerinti befogadóképességüket, illetve az üzemeltetők biztosították-e az akadálytalan hozzáférést a vészkijáratokhoz.

A katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) vezetője, Benone-Gabriel Duduc a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Bukarestben, illetve Iaşi és Kolozs megyében tartott ellenőrzéseken a környező megyék felügyelői is részt vettek. A megvizsgált 40 szórakozóhely közül négyben megsértették a tűzvédelmi előírásokat azzal, hogy a befogadóképességet meghaladó számú személyt engedtek be a létesítménybe. Az ellenőrök egyenként 100 ezer lejes bírságot szabtak ki a szabálysértő üzemeltetőkre, és a büntetés kiegészítéseképpen 60 napra felfüggesztették az érintett szórakozóhely működését.

Az IGSU vezetője elmondta, hogy az ideiglenesen bezárt négy létesítmény közül három Iaşi megyében és egy Bukarestben található. Benone-Gabriel Duduc elmondta, hogy az ellenőrzési akciók során a felügyelők további szabálysértéseket is megállapítottak, amelyekért összesen 539.500 lej bírságot szabtak ki.

A sajtótájékoztatót Raed Arafat azzal zárta, hogy hasonló ellenőrzésekre a későbbiekben más megyékben is lehet a számítani, és nem csak a nagyvárosokban, hanem a kisebb településeken is. – agerpres.ro