Megnövelné a második félévtől a tanügyminiszter a diákok óraszámát az online oktatás ideje alatt kieső tananyag pótlására. Sorin Cîmpeanu a szombati tanítás bevezetését lehetséges megoldásnak tartja.

A tárcavezető vasárnap a Digi24-nek elmondta, a Romániában működő összesen 7203 iskola mindegyikében tananyagkiesést okozott az online oktatásra való áttérés. Ezt csak a heti óraszámok növelésével lehet pótolni. Előbb azonban osztályonként pontos kimutatást kell készíteni arról, hogy mekkora a tananyagkiesés.

Cîmpeanu emlékeztetett, hogy a jelenlegi szabályzat szerint a tanároknak legkésőbb a második félév negyedik hetében le kell zárniuk a diákok első félévi jegyeit. Szerinte ezt a határidőt legalább egy hónappal meg kellene hosszabbítani, hogy közben a tananyagpótlás megtörténhessen.

A miniszter közölte azt is, hogy a pedagógusok a megnövelt óraszámmal arányos fizetéskiegészítést kapnának. Ezt az iskolaelhagyás felszámolására szánt uniós forrásokból biztosítanák. Egy 30 millió eurós összegről van szó, amit azonban csak a középiskolákban oktató pedagógusok bérkiegészítésére használhatnak majd fel. – Digi24