A szaúd-arábiai Aramco akár 40 százalékos tulajdonrészt is szerezhet az első számú hazai autógyártóban.  

Két vállalatra oszlik a legnagyobb hazai autógyártó, az Automobile Dacia tulajdonosa, a Renault. Az egyik kizárólag elektromos járművek gyártásával fog foglalkozni, míg a másik hagyományos meghajtású gépkocsikat gyárt majd. A Renault mindkét vállalatba befektetők bevonását tervezi, ezek részesedése az elektromos divízióban 40 százalék lenne, míg a másikban 60 százalék.

A Renault romániai érdekeltségei, így a mioveni-i gyár is, a belső égésű motorokkal meghajtott járműveket gyártó céghez kerül majd. Piaci források szerint ennek az új cégnek résztulajdonosa lesz a szaúdi állami kőolajipari vállalat, az Aramco, írja a Ziarul Financiar.

Ez a világ jelenlegi legnagyobb vállalata, becsült értéke 2200 milliárd dollár. Az Aramco már most is együttműködik a Renaulttal, szintetikus üzemanyagok kifejlesztésén dolgoznak, Párizs közelében működtet egy kutatási központot.

A Renault tavaly ősszel jelentette be, hogy kettéosztja a vállalatot. Az elektromos részleg székhelye Franciaországban lesz, a másiké külföldön, a pontos helyszínről még nem döntöttek. Ez utóbbi céghez a Renault romániai, spanyol, portugál, török és dél-amerikai érdekeltségei tartoznak majd. – maszol.ro