Alekszandr Lukasenko belarusz elnök azzal fenyegette meg Brüsszelt és Berlint, hogy bevándorlók tömegeit engedi Európába, különösen Németországba, és hogy betiltja a kínai és az orosz áruforgalom áthaladását az országán keresztül, válaszul arra, hogy az Európai Unió büntetőintézkedésekkel sújtotta Belaruszt az esélyesen elcsalt választások, a tömeges megtorlások és a politikai ellenfelek őrizetbe vétele miatt.

Belarusz elnöke a keddi kormányülésen úgy fogalmazott, be fogja tiltani a kínai és az orosz áruforgalom áthaladását az országán keresztül – írja az MTI. “Első lépésként lezártuk a belarusz piacot, második lépésként most pedig betiltjuk az országon áthaladó áruforgalmat” – fejtegette terveit az államfő. Azt is kijelentette, hogy beengedi Európába az Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező menekülteket. 

Lukasenko lépéseire azt követően került sor, hogy az EU egy sor büntetőintézkedéssel sújtotta Belaruszt az erőszakos megtorlások miatt azon tüntetőkkel szemben, akik a tavalyi, erősen vitatott elnökválasztások után demonstráltak. Megfigyelők széles köre szerint az elnökválasztást elcsalták. Az EU és az Egyesült Államok büntetőintézkedései nyomás alá helyezték Minszket, amely Moszkvától kap pénzügyi támogatást. A litván határőrség tájékoztatása szerint csak az elmúlt 24 órában 131 illegális bevándorlót vettek őrizetbe, legtöbbjük a Közel-Keletről és Afrikából érkezett. Ezzel együtt a nyilvántartott illegális bevándorlók összlétszáma idén már meghaladja az 1300-at, amely 2020-ban egész évben csak 81 fő volt.