Sajtóinformációk szerint szerdán beszédet mondhat a merénylet után lábadozó Robert Fico szlovák kormányfő. Az Új Szó a Markízára hivatkozva kedden arról számolt be, hogy a miniszterelnök még az európai parlamenti választások előtt nyilatkozatot tehet, és mivel Szlovákiában csütörtökön életbe lép a kampánycsend, így szerdára várják a pár hete fegyveres merénylet áldozatává vált Fico felszólalását.

A kormányfőt saját kérésére, május végén engedték haza a kórházból, ahol azóta is lábadozik. Az Új Szó alapján hétfőn pár órán át a pozsonyi Szent Mihály Kórházban kapott orvosi kezelést. Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes elmondása alapján Fico rehabilitációs terápiákon esik át, de részleteket nem árult el. Úgy tudni, hogy a kormányfő emésztőrendszere és végtagjai is megsérültek.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.