Elkezdődik pénteken a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokat megelőző kampány, amely alatt külön szabályok vonatkoznak a propagandatevékenységekre.

A Központi Választási Iroda (BEC) csütörtöki közleményében felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében a választási kampányban tilos a diszkriminatív tartalmú vagy gyűlöletre és intoleranciára uszító üzenetek és szlogenek használata, akárcsak a rágalmazás, valamint az etnikai-vallási ellenségeskedés minden formája.

A BEC azt ajánlja a választási verseny résztvevőinek, hogy tartsák be a választási kampány szabályait, törekedjenek a kiegyensúlyozott, őszinte és konstruktív kommunikációra, és kerüljék az információk torzítását vagy manipulálását az álhírek terjedése és a félretájékoztatás megelőzése érdekében. „A választók megérdemlik, hogy objektív, hiteles és pontos információkhoz jussanak, hogy ezek alapján formálhassanak véleményt, majd hozzák meg a döntésüket” – fogalmaznak.

A közleményben rámutatnak arra is, hogy a választási kampány szabályainak megsértésére vonatkozó esetleges panaszokat a körzeti választási irodák bírálják el. A vonatkozó törvények áthágása szabálysértési vagy büntetőjogi szankciókat von maga után. A választási kampány 2024. június 8-án reggel 7 órakor ér véget. – agerpres.ro