Január 5-én, reggel nyolc órától megkezdődött az oltási kampány. A kampány e szakaszában a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcinát adják be az érintetteknek. Megyénkben tizenkét oltási központ fog működni a következő létesítményeben: Nagyváradon a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban, a Megyei Klinikai Kórházban, a vasutas kórházban, az Avram Iancu klinikán, a Pelican Kórházban. Ezek mellett a megyében oltási központ működik majd Félixfürdőn a Poszttraumás Mozgásszervi Rehabilitációs Kórházban, továbbá az élesdi, a nagyszalontai, a belényesi, a vaskohsziklási és a margittai kórházban, valamint a Belügyminisztérium egészségügyi központjában.

Bihar megyébe a felsorolt oltásközpontokba a kolozsvári regionális tárolóközpontból összesen 975 adag oltóanyag érkezett. Legelőször az oltási kampányban részt vevő személyzet, majd a koronavírusos betegeket kezelő egészségügyi intézmények, ezt követően pedig a többi kórház dolgozói kapják meg a vakcinát. Őket követik a mentőszolgálatok munkatársai, majd a dialízis és vérközpontok dolgozói, a közegészségügyi igazgatóság munkatársai, legvégül pedig a tűzoltók. Második körben következnek mindazok, akik egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak, beleértve a gyógyszertárak dolgozóit is.

Dumitru Ţiplea, Bihar megye prefektusa annyit elmondott, hogy hétfő estig Bihar megyében 1.200 egészségügyi dolgozó jelentkezett a védőoltásra, kedd reggelre pedig ez a szám 2.200-ra nőtt. Mostantól naponta körülbelül 150 személyt fognak beoltani, ebből 100-at Nagyváradon, 50-et a vidéki intézményekben. Sajtóértesülések szerint a Curteanu kórház 1.700 dolgozójából első körben 130-an jelentkeztek, azok, akik az intenzív osztályon dolgoznak, és a kezdetektől fogva közvetlen szemtanúi a betegség enyhe, és halálos végkimenetelű változatainak egyaránt. A megyei kórház szinte teljes sürgősségi osztálya jelentkezett a védőoltásra, a 300 alkalmazott közül 250-en. – erdon.ro