Az ENSZ emberi jogi főbiztosa genfi közleményében „azonnali humanitárius tűzszünetet” sürgetett a Gázai övezetben, és „bátor döntések” meghozatalára szólította fel az izraeli-palesztin konfliktusban érintett vezetőket.

„Az első lépésnek az azonnali humanitárius tűzszünetnek kell lennie, amelynek révén civilek életét lehet megmenteni a humanitárius segélyek gyors és hatékony eljuttatásával” – áll Volker Türk hétfő éjjel kiadott közleményében. „Az emberségnek kell az első helyen állnia” – hangsúlyozta az emberi jogi főbiztos, kiemelve, hogy „túl sok civil, köztük sok gyermek vesztette már életét mindkét oldalon”.

Emlékeztetett arra, hogy a Gázai övezetbe, ahol 2,4 millió palesztin zsúfolódik össze, csak szombat óta érkezik ismét nemzetközi segély Egyiptomon keresztül, és az ENSZ szerint egyelőre nagyon elégtelen mennyiségben.

Türk arra figyelmeztetett, hogy ha a következő napokban vagy akár órákban nem érkezik több üzemanyag, gyógyszer, élelmiszer és víz a gázaiaknak, akkor még több ember fog éhen vagy szomjan halni vagy az orvosi ellátás hiánya miatt meghalni. Hangoztatta: mélységesen aggódik a gázaiak túlélését illetően, köztük saját munkatársai és más ENSZ-alkalmazottak életéért is.

A legfrissebb adatok szerint több mint 1400 embert öltek meg izraeli területen a Hamász palesztin iszlamista szervezet harcosai október 7-e óta, emellett 222 túszt raboltak el, izraeli és külföldi állampolgárokat. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a Hamász mintegy ezerötszáz fegyverese halt meg az ellentámadásban, amely lehetővé tette Izrael számára, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a megtámadott területek felett.

A Gázai övezetben a Hamász-kormányzat egészségügyi minisztériumának közlése szerint több mint ötezer palesztin, főként polgári lakos halt meg az izraeli hadsereg megtorlásként végrehajtott bombázásaiban.

Volker Türk felszólította a feleket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a nemzetközi jog tiszteletben tartása érdekében, és emlékeztetett arra, hogy a háborúkban is vannak jogszabályok a civilek védelmére, és aki ezeket megsérti, annak felelnie kell tetteiért.

„A palesztin fegyveres csoportok által elhurcolt és fogva tartott valamennyi civilt azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni. A túszejtést és fogva tartásukat a nemzetközi jog tiltja” – mondta Türk.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az Izrael által a civilek alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésének megakadályozására hozott intézkedések a kollektív büntetés egy formáját jelentik, és ezért ellentétesek a nemzetközi joggal.

„A palesztin fegyveres csoportoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy vaktában indítanak rakétákat, az izraeli védelmi erőknek pedig kerülniük kell a széles spektrumú robbanófegyverek alkalmazását a sűrűn lakott területeken” – hangoztatta Türk. – MTI