A költségvetés-kiigazítás legutóbbi változata szerint Florin Cîţu miniszterelnök 2,5 milliárd lejt tervez kiutalni az önkormányzatoknak és a „helyi kiskirályoknak” a kormány tartalékalapján keresztül – állítja az USR–PLUS pártszövetség.

Az alakulat hétfői közleményében azt írják, hogy a kormányfő „folytatja a visszaélések sorát”, és miután jóváhagyta az 50 milliárd lejes településfejlesztési programot, „hogy megvásárolja párttársai támogatását”, az eredetileg megszabott összegnél négyszer több pénzt készül juttatni a polgármestereknek és „helyi kiskirályoknak” a kormány tartalékalapján keresztül.

A párt szerint az eredetileg megszabott 597 millió lejről 2,5 milliárd lejre növelték ezt a tételt a költségvetés-kiigazítás tervezetében. Mindeközben – teszik hozzá – a járvány kellős közepén Florin Cîţu nem adta hozzájárulását ahhoz, hogy az egészségügyi tárca költségvetését 5 milliárd lejjel egészítsék ki, pénzhiányra hivatkozva „legtöbb 2 milliárd lejt” hagyott jóvá.

„Sőt mi több: megtagadta, hogy 10 millió lejt utaljanak ki a kormány tartalékalapjából a gyermekek tuberkulózis, tetanusz, gyermekbénulás, kanyaró és diftéria elleni védőoltására, arra hivatkozva, hogy az egészségügyi miniszter nem indokolta meg ennek sürgősségét” – áll még a közleményben. – Agerpres/Maszol