Az USR-PLUS nem fogadja el a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető, a miniszterelnöki tisztségéről pártja választási kudarca után lemondott Ludovic Orban visszatérését a – két párt és az RMDSZ részvételével – megalakítandó koalíciós kormány élére. Ezt szerdán közölte Facebook-oldalán az USR-PLUS, miután a képviselőház elnöki tisztségét magának követelő Orban előző nap felajánlotta, hogy a PNL átengedi az USR-PLUS-nak a házelnökséget, ha megkapja a koalíciós partnerek támogatását Ludovic Orban visszatéréséhez a miniszterelnöki posztra.

Az USR-PLUS közölte: tekintetbe véve Orban lemondását, és az USR-PLUS-szal szemben vállalt kötelezettségei teljesítésének elmulasztását, a PNL elnökének visszatérése egy új kormány élére nem felel meg a jobbközép szavazótábor elvárásainak, amely „új kezdetet”, egy reformokra vállalkozó kormányt szeretne. Szerdai közleményében a pártszövetség leszögezte: az USR-PLUS-nak mind az általa javasolt Dacian Cioloş társelnök, mind a PNL által múlt héten javasolt Florin Cîţu jelenlegi pénzügyminiszter kormányfőjelöltsége támogatható megoldás, és az USR-PLUS kész folytatni a tárgyalásokat a PNL-vel és az RMDSZ-szel a parlamenti többség kialakítása és a közös kormányzás érdekében. A koalíciós tárgyalások elakadtak, miután az USR-PLUS nem egyezett bele, hogy Orban legyen a képviselőház elnöke, és a PNL adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is.

A tisztségek egyikét az USR-PLUS is magának követeli. Klaus Iohannis államfő szerdán türelemre intette polgártársait az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt, és leszögezte: kész kormányalakítási megbízást adni annak a miniszterelnök-jelöltnek, akinek a személyében meg tud egyezni a PNL az USR-PLUS és az RMDSZ, legyen szó Ludovic Orbanról, a PNL által múlt héten javasolt Florin Cîţuról vagy bárki másról. – MTI