Mint ismeretes, a román kormány úgy döntött, idén nem osztja ki az üdülési jegyeket, tekintettel a járványhelyzetre, illetve arra, hogy a tavalyiak érvényességét is meghosszabbították. A döntés miatt azonban a vendéglátóipar tagjai országszerte tüntetéseket szerveztek. Míg Szentmártonban sokan összegyűltek, Nagyváradon nem volt látványos tiltakozás.

A félixfürdői és püspökfürdői vendéglátósok a szentmártoni polgármesteri hivatal előtt gyűltek össze, összesen körülbelül 150-en, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az üdülési jegyek visszatartása, illetve a vendéglátóipar számára beígért állami támogatás késlekedése miatt. A helyszínen a SC Turism Felix, a fürdők turizmusáért felelős vállalat vezetője, Florin Serac is jelen volt, illetve több étterem, panzió, szálloda részéről is érkeztek tiltakozók. Cristian Laza, a község polgármestere elmondta, az ő javaslata volt a találkozó helyszíne, eredetileg ugyanis arról volt szó, hogy mindenki a maga szállodája/étterme előtt fog tüntetni.

A vendéglátók szövetségének sajtóközleménye szerint a tavaly átlagban 120.000 eurós veszteség érte a vendéglátóipari egységeket, a 2019-ben számolt 400.000 alkalmazottból 2021-re maradt 280.000, a 40.000 egységből pedig 28 ezer, és a szám folyamatosan csökken. – erdon.ro