Az egyesült államokbeli Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hétfőn bejelentette, hogy bűnügyi vizsgálatot indított a baltimore-i Francis Scott Key híd összeomlásával kapcsolatban, a helyi hatóságok pedig megerősítették, hogy egy negyedik holttestet is találtak – írja a Reuters alapján az Agerpres.

Az FBI ügynökei bírósági engedéllyel a Dali teherhajó fedélzetén vizsgálódnak a balesettel kapcsolatban – közölte az FBI szóvivője. Más információ nem áll a nyilvánosság rendelkezésére, és az iroda nem közöl többet – mondta. Közben egy negyedik áldozat holttestét is kiemelték hétfőn a búvárok, de a család kérésére a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra – közölte a Key Híd Egyesített Parancsnoksága.

A Francis Scott Key híd március 26-án reggel omlott a Patapsco folyóba, miután a konténerhajó áram nélkül maradt, és egy tartóoszlopnak ütközött. Meghalt hat munkás, akik akkor a híd egy szakaszán dolgoztak, de kettő holttestét még nem találták meg. A vizsgálat részben azt célozza, hogy a legénység úgy hagyta-e el a kikötőt, hogy tudta, hogy a hajónak komoly rendszerproblémái vannak – jelentette korábban a Washington Post. A nyomozók megszerezték a hajó „fekete dobozát”, amely adatokat szolgáltat a helyzetéről, a sebességéről, az irányról, a radarról, a hang- és rádiókommunikációról, valamint a riasztásokról.

Baltimore városa hétfőn közölte, hogy két ügyvédi irodát bízott meg, és fontolgatja, hogy beperli a szingapúri zászló alatt közlekedő hajó tulajdonosát, a Grace Ocean Pte Ltd-t, a bérlő Maersket és az üzemeltető Synergy Marine Groupot. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal vezetője a múlt héten közölte a kongresszussal, hogy nyomozói kihallgatták a hajó kulcsszemélyzetét.

A roncsok eltávolítása és a baltimore-i kikötő hajózási csatornáján a forgalom helyreállítása még folyamatban van. A híd pótlása valószínűleg évekig eltart, de a hatóságok megnyitottak két ideiglenes csatornát, hogy néhány hajó megkerülhesse a konténerhajó roncsát. A baleset idején a Dali Baltimore-ból a Srí Lanka-i Colombóba tartott, 21 fős legénységgel, valamint két révkalauzzal a fedélzeten, hogy kivezessék a kikötőből.

Ugyanez a hajó 2016-ban a belgiumi Antwerpen kikötőjében szenvedett balesetet, amikor az északi-tengeri konténerterminálból való kilépés közben rakpartnak ütközött. A chilei San Antonióban 2023 júniusában végzett ellenőrzés során a hajó meghajtási és segédrendszereinek hiányosságait állapították meg a hajókról információkat nyújtó Equasis nyilvános weboldal adatai szerint. A Szingapúri Tengerészeti és Kikötői Hatóság szerint a hajót a 2023 júniusában és szeptemberében megfelelőnek ítélték a külföldi kikötői ellenőrzéseken.