A megaper helyszínéül az olasz csizma orrán található Calabria régió egyik városát, Lamezia Termét választották. Azért éppen ezt a várost, mert ez az egyik központja a ‘Ndrangheta néven ismert délolasz központú maffiaszervezetnek. Ez az olaszországi szervezett bűnözés történetének második legnagyobb pere, az 1986-ban a szicíliai Cosa Nostra maffiacsoport tagjainak elítélése után.

Egyben újabb kísérlet arra, hogy feltárják a világ legerősebb maffiájának tartott szervezet politikai, gazdasági és üzleti kapcsolatrendszerét. A per annyiban is egyedülálló, hogy ugyanannak a bűnszervezetnek több száz tagja egyszerre áll bíróság elé. A vádlottak között olyanokat találunk, mint a délolasz Vibo Valentia térségét uraló Mancuso klán tagjai, valamint számos helyi polgármester, tartományi testületi tag, vállalkozó és szabadkőműves-csoportok tagjai. A szicíliai maffiát és a nápolyi camorrát rég maga mögött hagyó ‘Ndrangheta átszövi az általa ellenőrzött térség egész gazdaságát az építőipartól a vendéglátáson át az idegenforgalomig.

Jelentős érdekeltségekkel bír az energiaiparban, és nem maradt távol az Európai Unió és az olasz állam finanszírozta calabriai migránstáborok üzemeltetésétől sem. A szervezet sohasem mondott le az uzsoráról és a védelmi pénzek beszedéséről, de előszeretettel vesz részt az állami beszerzési pályázatokon is intézményes-politikai kapcsolatain keresztül. – index.hu