Az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta, hogy Románia 95,3 millió euró (473,69 millió lej) összegű szerkezetátalakítási támogatást nyújtson az állami tulajdonú TAROM légitársaságnak – tájékoztatott a testület. A közlemény szerint a Bizottság megállapította, hogy az intézkedés lehetővé teszi a vállalat hosszú távú életképességének helyreállítását, miközben minimalizálja a verseny torzulását, mert az átszervezéssel a TAROM jelentősen csökkenti járatainak és repülőinek a számát.

Románia 2021. május 28-án értesítette az Európai Bizottságot a TAROM szerkezetátalakítási tervéről, amelynek megfelelően racionalizálják a légitársaság működését, felújítják az elöregedett flottáját és csökkentik a költségeit. A Bizottság 2021 júliusában alapos vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a TAROM számára tervezett szerkezetátalakítási intézkedések összhangban vannak-e az uniós állami támogatási szabályokkal. A vizsgálat során Románia a brüsszeli testület aggályaira válaszolva módosított a szerkezetátalakítási terven.

Ez utóbbinak megfelelően a TAROM-nak nem kell kamatostul visszafizetnie a 2020 februárjában kapott 49,53 millió eurós (246,19 millió lejes) állami támogatást, és egy körülbelül 45,77 millió eurós (227,50 millió lejes) tőkeinjekcióban részesül. A Bizottság úgy értékelte, hogy a támogatás hozzájárul a román állampolgárok régiók közötti közlekedésének biztosításához, és lehetővé teszi a TAROM számára, hogy szerkezetátalakítási terv végrehajtásával helyreállítsa az életképességét – olvasható a közleményben.

A Bizottság megállapította azt is, a szerkezetátalakítási intézkedések éppen a TAROM pénzügyi nehézségeit okozó problémákat célozzák, különösen flotta felújítása és a költségek csökkentése révén. Ugyanakkor az uniós testület szerint ezek az intézkedések arányosak, mivel a légitársaság jelentős összeggel, 77,66 millió euróval járult hozzá a szerkezetátalakítási terv megvalósításához. Az összeget a vállalat repülőgépek értékesítéséből és lízingeléséből teremtette elő. Emellett az állami támogatás csak korlátozottan torzítja a piaci versenyt, mert a járatai és repülőgépei számának csökkentése után alacsony marad a piaci részesedése az átszervezési időszak végéig, 2026. december 31-ig. – agerpres.ro