Az Európai Unió Bírósága megerősítette a Hamász szerepeltetését a terrorista szervezetek európai jegyzékében, indoklása szerint az uniós törvényszéknek korábbi ítéletével nem kellett volna megsemmisítenie a Hamász jegyzékben tartását azzal az indokkal, hogy hiányoztak a hitelesítő aláírások a határozat indokolásáról. Az uniós törvényszék 2018 decemberében elutasította azt a keresetet, amelyet a Hamász nyújtott be terrorista cselekményekben részt vevő egyének és szervezetek pénzeszközeinek befagyasztására vonatkozó uniós határozatok ellen.

Véleménye szerint a tanácsi határozatok indokoltan tartják szem előtt a nemzetközi békére és biztonságra veszélyt jelentő terrorcselekmények és fenyegetettség elleni küzdelemre irányuló célokat. A 2019 szeptemberében hozott ítéletében a törvényszék azonban megsemmisítette az Európai Unió Tanácsának határozatát, amely továbbra is szerepeltette a Hamászt a jegyzéken, indoklása szerint ugyanis a tanácsi határozatok indoklását tartalmazó mellékletekről hiányoztak az aláírások a szükséges hitelesítéshez. Az uniós bíróság kedden kihirdetett ítéletében megerősítette a Hamász szerepeltetését az EU szankciós listáján.

Ezzel hatályon kívül helyezte a törvényszék korábbi ítéletét: Megállapítása szerint a törvényszék ugyanis tévesen alkalmazta a jogot, amikor úgy ítélte meg, hogy a Hamásznak a megtámadott jegyzékeken való további szerepetetésének határozatai mellett az indokolásait is az Európai Unió Tanácsának elnökének és főtitkárának aláírásával kellett volna ellátni. – MTI