A korábbi 8 százalékról 7,4 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését hétfőn közzétett jelentésében az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság (CNSP).

Az intézmény 2023-2026-os időszakra vonatkozó, tavaszi prognózisa szerint a korrekciót a kőolaj és az energiahordozók világpiaci árának a vártnál nagyobb mértékű csökkenése indokolja. A CNSP becslése szerint a folyó fizetési mérleg hiánya idén 0,4 százalékponttal csökken, főként az áruforgalmi mérleg hiányának mérséklődése és a szolgáltatásmérleg-többlet növekedése következtében.

Az intézmény a tavaszi prognózisában nem módosított a GDP idei alakulására vonatkozó korábbi előrejelzésein, amelyek szerint 2023-ban 2,8 százalékos gazdasági növekedés várható Romániában. A CNSP szerint ez az óvatos becslés a még mindig magas inflációt veszi figyelembe, de a szolgáltatások jó teljesítményének köszönhetően kedvezően módosulhat. Az előrejelzés szerint a GDP éves növekedése 2024 és 2026 között 4,8 százalékos lesz, a gazdaság 2025-ben akár 5 százalékkal is bővülhet. – agerpres.ro