A 2020/2021-es tanévben magyar szakon Nagyváradon 14 osztályt irányoztak elő 353 gyermek számára (jelenleg 269-en járnak előkészítő osztályokba), míg a megyében összesen 68 magyar előkészítő osztályt indítanának, mely 1379 gyerek befogadására képes (a jelenlegi diáklétszám 1168). Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes arról beszélt, hogy előkészítő osztályokba azokat a gyermekeket kell beíratni, akik 2020. augusztus 31-ig betöltik 6. életévüket. Akik 2020. szeptember 1. és december 31. között lesznek 6 évesek, de a szüleik iskolába akarják íratni őket, azokat pszichoszomatikus vizsgálatnak vetik alá. Iskolába lehet még íratni a 2021. január 1. után 6. életévüket betöltőket is, esetükben viszont a pszichoszomatikus felmérés mellett még egy tanácsadáson is részt kell venni.

Az első beiratkozási időszak február 24-én kezdődött, amikor a tanfelügyelőség közzétette a vonatkozó dokumentumokat, információkat. Február 25. és március 20. között végzik el a pszichoszomatikus felméréseket, március 4–23. között az iskolák titkárságain ki lehet tölteni a beiratkozási kérvényeket. Március 26-án kezdődik el tulajdonképpen maga a leosztás, melynek első lépéseként ezen a napon az országos bizottság azokat a diákokat, akiket a saját körzetükbe írattak be, leosztja az illető iskolákba.

A második szakasz április 22-én kezdődik, amikor minden iskola ki kell függessze azt, hogy hány szabad hellyel rendelkezik, illetve megjelenik az a módszertan, melynek alapján bekerültek a diákok valamelyik iskolába ebben a periódusban. Április 23–30. között lehet letenni a kérvényeket az iskolák székhelyén, május 4–6. között minden iskola ezeket a kérvényeket jóváhagyja vagy elutasítja. Május 7-én jelenik meg az ebben a körben bejutott gyerekek listája, május 8-tól kezdve pedig a megyei bizottság hatásköre minden egyes olyan gyermeknek megtalálni a helyét, aki addig nem lett beíratva. Forrás: Erdély Online