Bár a cégek jelentős része még mindig papíron bocsát ki számlát, többségük már használ vagy rövid időn belül alkalmazni fog elektronikus számviteli rendszert – közölte felmérése alapján a Grant Thornton nemzetközi üzleti és tanácsadó cég. A Grant Thornton elemzői szerint biztató, hogy a térség vállalatainak általános törekvése, hogy minél kevesebb kézi közreműködéssel juttassák el a vevőikhez a számlákat. A Csehországra, Horvátországra, Lengyelországra, Magyarországra és Szlovákiára kiterjedő felmérésükből ugyanakkor kiderül, hogy a megkérdezett cégek 40 százalékánál ma még előfordul papíralapú számla, és a pdf-formátum is népszerű, 83 százalék elsősorban ezt használja.

A számvitel automatizációja azonban gyorsan fejlődhet, a válaszadó 43 százaléka jelezte, hogy már rendelkezik a valamilyen automatizációs támogatással, további 30 százalék pedig szeretne ilyet használni a következő egy évben. Leginkább a jogszabályban elvárt jelentések és bevallások előkészítését, valamint a fizetési kötelezettségek kezelését és követését szeretnék korszerűsíteni. A bevallások előkészítését a válaszadók 40 százalékánál támogatja automatizáció, egy éven belül 28 százalék tervez ilyen fejlesztést – derül ki a vállalati visszajelzésekből. A Grant Thornton azért is üdvözli az elektronikus számlázás terjedését, mert 2028-tól uniós szinten kötelezővé teszik, az átállás pedig komoly informatikai és adminisztrációs szervezést igényel.

Az elemzők szerint a szükséges beruházásokat nem érdemes halogatni, mert idővel valószínűleg egyre drágábbak lesznek. Az e-számlázás ráadásul a kibocsátóknak is kedvez, hiszen megkönnyítheti a vállalatok közötti számlázási gyakorlatot, időt és költséget takarít meg számukra – emelték ki a közleményben. A felmérést a Grant Thornton magyarországi irodájának kezdeményezésére végezték a tanácsadó cég hálózatának közép-európai ügyfelei körében Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában, 19 különböző ágazatból, több száz céget kérdeztek meg. A válaszadó szervezetek együttesen több mint egymillió kimenő és bejövő számlát kezelnek évente. – MTI