Azt kéri a kormánykoalíciótól a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), hogy vonja meg a politikai bizalmat Florin Cîţutól, az alakulat szerint ugyanis „egyértelmű erkölcsi összeférhetetlenség” áll fenn a miniszterelnök személye és az általa betöltött tisztség között.

Vasárnapi sajtóközleményében az AUR azt írja, Florin Cîţu mind a Nemzeti Liberális Párt, mind a kormánykoalíció vezetői, mind az ország polgárai elől eltitkolta, hogy „bűntettet követett el és ezért börtönbüntetésre ítélték”.

„A jogalkotási csűrcsavarokon túlmenően, amelyek megengedik számára, hogy betöltse a miniszterelnöki tisztséget, Florin Cîţu eme tette elsősorban erkölcsi aggályokat vet fel” – fogalmaznak, és kérik a koalíciós alakulatoktól, hogy vonják meg a politikai bizalmat Cîţutól, majd álljanak a parlament elé egy újabb kormányfőjelölttel.

Claudiu Târziu szenátor, az AUR társelnöke szerint Florin Cîţut le kell váltani, mivel már nincs hitele a román emberek előtt. Ha ezt nem teszik meg – állítja –, a koalíció is hitelét veszti, eddig hangoztatott üzenetük hazuggá és képmutatóvá válik.

„Hogy akarja az USR-PLUS megváltoztatni az elmúlt 30 év romániai politizálását? Hogy képzeli a PNL, hogy továbbléphet egy politikai hullával? Iohannis úr egy normális Romániát, a jól elvégzett munka országát ígéri. Mindezt a büntetőügyesek támogatásával, ahogyan az a PSD idején történt” – idézik a közleményben a társelnököt. – Agerpres/Maszol