Négy Bihar, illetve Szatmár megyei egészségügyi asszisztens vette át idén a dr. Mózes Károly-díjat, melyet 2011-ben alapítottak Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter kezdeményezésére.

Megtelt a nagyváradi városháza nagyterme érdeklődőkkel szombaton délelőtt, a hagyományokhoz híven ugyanis itt adták át a dr. Mózes Károly-díjakat, melyet három Bihar megyei és egy Szatmár vagy Szilágy megyei asszisztensnek osztanak ki évente (a pandémia időszakát leszámítva) kimagasló munkájuk elismeréseként. Szintén a hagyományokhoz híven ezúttal is jelen volt az átadón Románia egészségügyi minisztere, ezúttal Alexandru Rafila személyében, valamint a díj kezdeményezője, Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter, aki 2011-ben az egészségügyi tárca vezetőjeként hozta létre ezt a díjat, melynek kezelője a Partium Alapítvány.

A szombat délelőtti ünnepségen Cseke Attila elöljáróban méltatta Mózes Károlyt, a nagyváradi egészségügyi iskola létrehozóját és hosszú ideig igazgatóját. Ez az intézmény oly mértékben összefonódott az ő személyiségével, hogy mindenki csak Mózes-iskola néven emlegette, fogalmazott. Nem kevésbé jelentős teljesítménynek számít az egészségügyi asszisztensi munkáról szóló több mint ezer oldalas tankönyve, ami megjelenése óta megkerülhetetlen információforrása az ezen a területen dolgozóknak Romániában, több tucatnyi generáció tanulta belőle a szakmát.

A továbbiakban kiemelte: a Mózes Károly-díj legfontosabb üzenete az, hogy „mindannyian képesek vagyunk alkotni, nyomot hagyni magunk után azon a szakterületen, ahol dolgozunk. Kisebb-nagyobb mértékben mindannyian képesek vagyunk arra, hogy a legjobbak legyünk, függetlenül attól, hogy milyen szinten helyezkedünk el az adott szakterületen”. Végezetül megjegyezte: az a tény, hogy évek óta rendszeresen jelen van az egészségügyi miniszter is ezen az eseményen, azt jelzi, hogy országos szinten is fontos és odafigyelnek arra, ami ebben a régióban történik.

Alexandru Rafila, aki másodjára vett részt ezen az ünnepségen, rövid beszédében kiemelte az asszisztensi munka jelentőségét: „az önök szakmája elkötelezettséget, felelősséget és szakmaiságot jelent. (…) Úgy gondolom, hogy az empátia rendkívül fontos, és az asszisztensek azok, akik a legjobban tudják közvetíteni az együttérzést, a bizalmat ébresztő empátiát a betegek felé” – fogalmazott.

Köszöntötte a megjelenteket dr. Aurel Mohan, az esemény egyik szervezőjének, a Bihar Megyei Egészségügyi Alapítványnak az elnöke és dr. Mózes Gábor, Mózes Károly fia is, aki a saját és a családja nevében is megköszönte, hogy ezt a díjat létrehozták.

Felidézte, hogy édesapjának nem sok ideje volt foglalkozni gyermekeivel, mert állandóan a betegek mellett volt, és megalapította, illetve vezette azt az iskolát, mely példaértékűvé vált egész Romániában az egészségügyi asszisztensképzés tekintetében. Édesapja saját életvitelének a példájával nevelte gyermekeit, unokáit, ennek bizonyítéka az, hogy négy unokája is az orvosi pályát választotta. Mózes Gábor megidézte a néhány hónappal ezelőtt elhunyt édesanyja, Mózes Teréz emlékét is, aki szintén kiemelkedő egyénisége volt a nagyváradi és a Bihar megyei közéletnek csak nem az egészségügy, hanem a kultúra, a néphagyományok és a helytörténet terén.

Beszédet mondott még Iuliana Busuiog, a Romániai Orvosasszisztensek és Bábák Rendje Bihar megyei filiáléjának a vezetője, majd következett a díjátadás. Mózes Károly-díjjal jutalmazták Mariana Mariant, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház gyermeksebészeti osztályának, illetve Sánta Enikőt, a margittai Dr. Pop Mircea Kórház belgyógyászat osztályának a főnővérét.

Mózes Károly-díjban részesült továbbá Daniela Fora, az Élesdi Városi Kórház paliativ részlegének, és Csirák Emilia, a Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház onkológia osztályának a munkatársa. A díjazottak többek között kiemelték, hogy a asszisztensi feledatok ellátása csapatmunka, ezért többen munkatársaiknak is felajánlották a kapott elismerést, illetve köszönetet mondtak azért, hogy a Mózes Károly-díjjal az alapítók ráirányítják a figyelmet erre az egészségügyi rendszerben rendkívül fontos szakmára. – erdon.ro