A kormány november elsejétől ártámogatást nyújt a villanyáramra az átlagos jövedelmű és átlagos fogyasztású háztartásoknak – jelentette ki kedden Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A tárcavezető az energiaárakkal kapcsolatos megbeszélésen vett részt Florin Cîţu kormányfővel, Raluca Turcan munkaügyi miniszterrel, illetve az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE), a Transelectrica, az OPCOM villamosenergia-tőzsde, a Versenytanács és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) képviselőivel a kormánypalotában.

A miniszter elmondta, hogy a „sérülékeny fogyasztók” mellett az átlagos jövedelmű fogyasztók áramszámláit is támogatni fogja a kormány ezen a télen, vagyis november elsejétől március 31-ig. Virgil Popescu adatai szerint jelenleg Romániában 4,5 millió háztartás évente kevesebb mint 1000 kWh villamos energiát fogyaszt, ez több mint tízmillió fogyasztót jelent.

A miniszter hangsúlyozta: az ártámogatást akkor is bevezetik, ha a parlament nem szavazza meg kellő időben a veszélyeztetett helyzetben lévő fogyasztókról szóló törvényt. – Agerpres/Maszol