A magyar animáció megteremtésének 110 éves évfordulója alkalmából szerveztek konferenciát a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Az aniMéter című rendezvényen partiumi és erdélyi animációs szakemberek, stúdiók mutatkoznak be.

Az első alkalommal megszervezett konferencia célja kapcsolatot teremteni a PKE jelenlegi képzőművészeti szakos hallgatói és a munkaerőpiacon már elhelyezkedett egykori hallgatók, valamint partiumi és erdélyi animációs stúdiók között –nyilatkozta Balázs Zoltán, a PKE Művészeti Tanszékének vezetője, az esemény kurátorától.

A hálózatépítést szolgáló eseményen bemutatkozott a székelyudvarhelyi Legendárium Animációs Stúdió, a szatmári Funday Animation Stúdió és a csíkszeredai Unigoat Studio, de Radu Vasile Igazság beszélt a bukaresti Animafilm stúdió és a I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem animációs képzéséről is. A Festum Varadinum utórendezvényeinek sorába illeszkedő kétnapos konferencia megnyitóját csütörtök reggel tartották, a megjelenteket a felsőoktatási intézmény képviseletében dr. Maior Enikő rektorhelyettes köszöntötte, kiemelve: értéke és jelentősége van annak, hogy beszélhetünk magyar, partiumi vagy erdélyi animációról, illetve lényegesek azok a szakmai alkalmak, amelyek ezt a kérdéskört járják körbe.

Meleg Vilmos, a Festum Varadinum Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a rendezvény számára fontos, hogy az iskolák, illetve néhány év óta a PKE is bekapcsolódik az értékeket felmutatni szándékozó eseménysorozatba. Hozzátette: a Festum Varadinum közel 250 eseménye kapcsán mindegyik esetben a kezdeményezőkészséget és ügyszeretetet tapasztalta.

A konferencia első felszólalói a székelyudvarhelyi Legendárium Animációs Stúdió tagjai voltak: azt követően, hogy Fazakas Szabolcs rendező, a kezdeményezés ötletgazdája bemutatta a stúdió létrejöttének történetét, premierként levetítették az Orbán Balázs életéttörténetén alapuló A csontbáró című, készülőben levő tízrészes animációs sorozat első részét. Az alkotás hús-vér emberként, amolyan Indiana Jones-ként szeretné bemutatni a kalandos életű, legnagyobb székelyként emlegetett Orbán Balázst, aki a köztudatban elsősorban Székelyföld leírásáról ismert. – erdon.ro