A nagyváradi önkormányzat hét egészségügyi és gyógyászati eszközbeszerzésre vonatkozó szerződést írt alá egy nagyszabású uniós finanszírozási projekt keretében, melynek összértéke 9,7 millió euró. Ebből 4,7 millió euró jut Nagyváradnak, az összeg többi része pedig a projektben részt vevő partnereknek, tájékoztat közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. 

„A beszerzésre váró eszközök között van egy Romániában egyedinek számító CT-vel összekötött angigráfia rendszer, ami a nagyváradi megyei kórházban fog működni. Ez a gép lehetővé teszi az orvosoknak azt, hogy valós időben beavatkozzanak az agyi infarktusos betegnél, elkülönítve az agy érintett területét, és megakadályozva a betegség átterjedését az egészséges területekre. Az ezzel az eszközzel kezelt beteg így a diagnózist követően órákon belül saját lábán hagyhatja el a kórházat” – mondta Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. A most beszerzett eszköz az érrendszeri és nem érrendszeri intervenciós radiológiában használt hibrid rendszer, amely egy CT-berendezésből és egy fluoroszkópos karból áll, amellyel a vizsgált területről szelvényképeket lehet készíteni angiográfiás felvételekkel kombinálva.

Ezeket ugyanabban a helyiségben lehet elvégezni, anélkül, hogy az orvosoknak el kellene mozdítaniuk a beteget. Ily módon az összetett patológiák minimálisan invazív eljárásokkal és rövid felépülési idővel kezelhetők. Ezzel az eszközzel különböző neurológiás, perifériás érrendszeri betegségek és különböző rákbetegségek is kezelhetők. A polgármesteri hivatal emlékeztet arra, hogy a nagyváradi önkormányzat már aláírt hetet a tíz egészségügyi és gyógyászati eszközbeszerzési szerződésből, kettő aláírása folyamatban van, és további kettő a digitális röntgenkészülékek beszerzésére vonatkozik, ezek esetében a műszaki ajánlatok elemzése zajlik. – erdon.ro