Az amerikai energiaügyi minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy a Covid-19 világjárvány nagy valószínűséggel egy kínai laboratóriumban történt baleset következtében tört ki – derül ki a Fehér Háznak és a kongresszus kulcsfontosságú tagjainak nemrég átadott titkos jelentésből – írja a The Wall Street Journal vasárnapi száma, amit a Hotnews szemlézett.

Az energiaügyi minisztérium új, határozott álláspontját az amerikai hírszerzés vezetőjének, Avril Hainesnek az irodájából származó, 2021-ben frissített dokumentum idézi. Az új jelentés kiemeli, hogy az amerikai hírszerző közösség különböző részei eltérő következtetésekre jutottak a világjárvány eredetével kapcsolatban – jegyzi meg a Wall Street Journal. Így az energiaügyi minisztérium most csatlakozik a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI), amely szerint a vírus valószínűleg egy kínai laboratóriumban történt incidens nyomán terjedt el. Négy másik ügynökség, valamint egy nemzeti hírszerző csoport továbbra is úgy véli, hogy a vírus valószínűleg természetes terjedés eredménye volt, két ügynökség pedig bizonytalan.

Az amerikai energiaügyi minisztérium következtetése új hírszerzési információk eredménye, és azért jelentős – jegyzi meg a Wall Street Journal –, mert a minisztérium jelentős tudományos háttérrel rendelkezik és felügyeli az amerikai laboratóriumok hálózatát, amelyek közül néhányban fejlett biológiai kutatásokat végeznek. Az FBI már korábban arra a következtetésre jutott, hogy a világjárvány valószínűleg egy laboratóriumi szivárgás eredménye volt, és ezt a következtetést 2021-ben „közepes bizonyossággal” adta ki. A Szövetségi Nyomozó Iroda egyébként azóta is ezen a véleményen van.

Az energiaügyi minisztérium szóvivője nem volt hajlandó az értesülést kommentálni, de közleményben jelezte, hogy az ügynökség „továbbra is támogatja hírszerző szakembereink alapos, gondos és objektív munkáját a Covid-19 eredetének kivizsgálásában, ahogyan azt az (amerikai) elnök elrendelte”. A Covid-19 először 2019 végén jelent meg a kínai Wuhan városban. A városban egy nagy biológiai kutatólaboratórium működik, de a kínai hatóságok eddig hevesen elutasították annak lehetőségét, hogy a vírus a laboratóriumból szabadult volna ki.