Románia az előkelő 10. helyen áll az Európai Unióban az egy főre eső alkoholfogyasztás tekintetében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 15 évnél idősebb lakosság körében nálunk 10,96 liter tiszta szesznek felel meg az évi átlagos alkoholfogyasztás. Ennek zömét a sör teszi ki, melyből 100 liter körül van az évi fogyasztás, ami kb. 5 liter tiszta szeszt jelent, a bor hozzájárulása 23 liter, míg a fennmaradó rész a tömény italoké.

Az EU-ban a lettek isznak legtöbbet, évi 12,9 liternyi alkoholt. A másik két balti állam is az élbolyba tartozik, Litvánia (11,9 liter) harmadik, Észtország (11,7 liter) pedig az ötödik. A második legnagyobb fogyasztó Csehország, ahol 12,7 liter tiszta szesz jut egy főre. Ennek zömét a csehek minden bizonnyal sör formájában engedik le a torkukon.

A rangsor végén, teljesen eltérő okok miatt, Olaszország, Svédország és Görögország áll 7,7, 7,1, illetve 6,3 literrel. A két mediterrán országban nincs hagyománya a mértéktelen italozásnak, Svédországban pedig az alkohol nagyon drága és viszonylag nehéz hozzájutni.

Ami Romániát illeti, a valós fogyasztás valamivel nagyobb a hivatalos adatnál. Ennek az oka az, hogy a nyugati országoktól eltérően nálunk széles körben elterjedt a háznál történő pálinkafőzés és az otthoni borkészítés, márpedig ezeknek a fogyasztása nem jelenik meg a WHO statisztikáiban. Ez vonatkozik Bulgáriára, s kisebb mértékben Magyarországra is. – Ziarul Financiar