A szenátus illetékes szakbizottságai ezen a héten vitatják meg az oktatási törvények tervezetét a benyújtott módosító javaslatokkal együtt, pénteken elkészítik a jelentést, és május 22-én szavazásra bocsátják a jogszabályjavaslatokat a plénumban – jelentette be hétfőn a felsőház ügyvivő elnöke.

Alina Gorghiu szerint több mint 500 módosító javaslat érkezett a közoktatási és a felsőoktatási törvény tervezetéhez a különféle szakmai szervezetek és intézmények részéről, amelyeket aztán a parlamenti frakciók felvállaltak.

A szakbizottságok május 19-én, pénteken elkészítik a törvénytervezetekről szóló jelentést, és május 22-én, hétfőn a plénum szavazni fog a jogszabályjavaslatokról. „A tanügyi reform nem egy hóbort”, a tervezetekbe foglalt módosításokra szükség van, ha Románia fel akar zárkózni a 2023-as év európai normáihoz – szögezte le a szenátus elnöke. Hozzátette, az új jogszabályoknak köszönhetően olyan tanügyi rendszere lesz az országnak, amely sokkal jobban alkalmazkodik a mai kor és a munkaerőpiac igényeihez, hozzájárul az iskolaelhagyók számának csökkenéséhez, a tanulók és az egyetemisták jobb képzésben részesülnek, a tanárokat pedig jobban megjutalmazzák erőfeszítéseikért.

Hozzátette, a szenátus oktatási bizottsága alaposan megvizsgálja majd a sajátos nevelési igényű tanulók integrációjának a kérdését. A felsőház döntő házként vitatja meg az új oktatási törvények tervezetét. – agerpres.ro