Julija Navalnaja, a néhai orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij özvegye szerdán videóüzenetben arra kérte az oroszokat, hogy március 17-én, az elnökválasztás harmadik és egyben utolsó napján fejezzék ki ellenzékiségüket Vlagyimir Putyinnal szemben. A választás ugyanis a papírforma szerint valódi ellenzéki jelöltek hiányában új mandátumot hoz neki – jelentette az AFP hírügynökséget idézve az Agerpres.

„Bármelyik jelöltre szavazhat, kivéve Putyint, érvénytelenítheti a szavazólapját, nagy betűkkel ráírhatja, hogy »Navalnij«” – mondja az özvegy YouTube-videójában, „bohózatnak” nevezve az orosz elnökválasztást.

„El kell mennünk a szavazóhelyiségbe ugyanazon a napon és ugyanabban az időben, március 17-én délben – tette hozzá. – Elmehetünk és láthatjuk, hogy sokan és erősek vagyunk a háború, a korrupció és a törvénytelenség ellen”, folytatta. Alekszej Navalnij február elején vetette fel az ötletet, és a börtönből azt üzente, hogy „ez az ország hangulatának erőteljes demonstrációja lehet”.

Julija Navalnija szerint „ez egy nagyon egyszerű és biztonságos akció”, amelyet a hatóságok nem tilthatnak be.

Ugyanebben az üzenetben Julija Navalnaja köszönetet mondott annak a több ezer támogatónak, akik múlt pénteken a férje temetésén, majd később a sírjánál tisztelegtek. „Ezeket a képeket nemcsak a gyász és a szomorúság, hanem a remény is áthatja”, fogalmazott, és üdvözölte az ország „legbátrabb és legőszintébb embereit”.

„Sokan vagyunk, és amíg együtt vagyunk, addig semmi sem ér véget” – tette hozzá üzenetében Navalnaja. „Veletek együtt valószínűleg sokan vannak, akik Putyin és a háború ellen vannak. És ha összefogunk, a Putyin elleni hangunk sokkal hangosabban fog szólni”, mondta.