Méltó nyitányaként a 250 éves évfordulói ünnepségsorozatnak, a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében aláírták az iskolaépület teljes felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést. A finanszírozó a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium, a kedvezményezett pedig a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség mint az ingatlanegyüttes tulajdonosa.

Az iskola jelenleg 28 osztállyal működik, V–VIII. osztályos szinten nyolc, líceumi évfolyamokon húsz osztállyal, összesen 736 tanulóval és 58 tanárral. Kiszolgálja Nagyváradot, Bihar megyét és a szomszédos megyéket, szállást és étkezést biztosítva a tanulóknak saját bentlakásában és étkezdéjében. Osztályai: matematika-informatika, intenzív angol, illetve intenzív számítástechnika, intenzív angol természettudomány, intenzív angol filológia. Az idei tanévtől pedagógiai profillal bővítettek az oktatási palettát: óvodai dajkaképző szakkal. „A jövőben is szeretnénk tiszteletben tartani a 250 éves oktatás hagyományát, és továbbra is hozzájárulni fiataljaink lelki fejlődéséhez” – hangsúlyozta Vad Márta.

Cseke Attila miniszter felidézte, hogy első lépésként tavaly nyáron elkészült a hatástanulmány, a Partium Alapítvány jóvoltából. A beruházás értéke 52,5 millió lej, a megvalósítási időszak 26 hónap, és a felújítás során belül és kívül egyaránt megszépül az ingatlan teljes egészében, ami példátlan az iskola eddigi történetében. A befektetés meglátásában két szempontból is fontos: egyrészt amiatt, mert nagyszerű dolog az, hogy egy műemléképület megújul, másfelől pedig azért, mert a minőségi infrastruktúra alapvető feltétele bármilyen intézmény megfelelő működésének. Végül, de nem utolsósorban Bihar megye egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb) magyar nyelvű középiskolájáról beszélünk, melynek renoválása az egész közösség hasznára lesz. – erdon.ro