Olaszországban szerdán rendelkezett arról a kormány, hogy az oltás a munkavégzés feltétele. Aki az intézkedés értelmében nem tud felmutatni védettségi igazolványt a munkahelyén, azt nem rúgják ki, de fizetés nélküli szabadságra küldik. Róma a kényszerítés eme finomra hangolt módjával egyértelmű választás elé helyezi a munkavállalókat. Az október 15-től december 31-ig érvényes rendelet alól csak azok számítanak kivételnek, akik orvosi igazolással bizonyítani tudják, hogy nem vehetik fel a koronavírus elleni védőoltást.

Németországban is csak ebben az esetben számítanak kivételnek az oltatlanok egy november elsejétől hatályba lépő rendelkezés értelmében. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter véget vetett annak a gyakorlatnak, miszerint állami támogatásban részesítik azokat a munkavállalókat, akik karanténba kényszerültek koronavírus-fertőzés gyanújával. Pontosabban csak azoktól veszik el a pénzt, akik nem oltatták be magukat. Spahn kezdeményezése támogatásra talált a tartományi egészségügyi minisztereknél, közösen döntöttek arról, hogy november elsejétől vakcina nélkül nincs állami juttatás. Jens Spahn szerint a lépés a tisztességről szól, nem a nyomásgyakorlásról. Úgy fogalmazott: pénzügyi következménye van annak, ha valaki úgy dönt, nem oltatja be magát.

A kompenzációmegvonásról már egyébként egy szövetségi törvény is rendelkezik, csak eddig nem ültették a gyakorlatba. „Az országos törvény egyértelműen előírja, hogy bárki, aki szándékosan megtagadja az oltást, bár ennek nincsenek orvosi akadályai, és az oltás révén elkerülhette volna a karantént, nem jogosult karantén esetén a keresetkiesésért járó kártérítésre” – idézte a szóban forgó törvény cikkelyét Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter. – index.hu