Elkezdődött a negyedik demográfiai konferencia a Várkert Bazárban, a kormány gigakonferenciáján honvédő hangulat uralkodott. A baloldali eszméktől, a zöldpolitikától is meg kell menteni a család intézményét, miközben a nyugati világ népesedési válságát továbbra is migrációval orvosolná a fősodor. A jobbos ideológiai kiállásokon kívül voltak érdekességek. Orbán Viktor elmondta, 2010 óta negyven százalékkal csökkent Magyarországon az abortuszok száma, Donald Trump egykori jobbkeze, Mike Pence pedig Kína-ellenes koalíciót építgetett Budapesten.

Szakpolitikai kérdésekről kevésbé esett szó, a nyugati világ ideológiai törésvonalairól viszont részletes térképet adott a csütörtökön elrajtolt demográfiai csúcstalálkozó. A Várkert Bazárban szervezett kormányzati gigakonferencián jobboldali erős emberekből és kemény nyilatkozatokból sem volt hiány, a nyitóeseményen a család intézménye „küzdött meg” a vele szemben álló, migrációt és zöldpolitikát támogató baloldali erőkkel. Felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, akit Novák Katalin családügyi miniszter „ötgyermekes édesapaként, öt gyermek nagypapájaként” konferált fel.  A miniszterelnök szerint a jobboldal együtt próbálja meggyőzni az Európai Uniót arról, hogy a hagyományos értékek, a család intézménye mellett foglaljon állást.

Ebben akadályozzák őket az újbaloldali woke-eszmék képviselői, akik már az „óvodákban félre akarják nevelni gyermekeinket”. A közép-kelet-európai országok azonban ellenállnak. (Mi is az a woke? Eredeti jelentése az angol wake, vagyis felébred szó múlt idejéből származik, átvitt értelemben tájékozott, tudatos emberre utalhat. A woke-kultúra az Egyesült Államokból származik, a társadalmi problémákra, a faji, nemi diszkriminációra érzékeny emberek közösségét takarja.) – index.hu