Küszöbön áll a közegészségügyi katasztrófa a Gázai övezetben a túlzsúfoltság, a tömeges vándorlás, valamint a víz- és csatornahálózat és az egészségügyi infrastruktúra károsodása miatt – figyelmeztetett Christian Lindmeier, a WHO szóvivője kedden.

Lindmeier kiemelte, hogy úgy kerül veszélybe emberek élete, hogy a bombázások nem érintik őket közvetlenül, és hangsúlyozta, Gázának mindenképpen üzemanyagot kell biztosítani, hogy a vízsótalanító üzem működhessen. Izrael nem enged be semmiféle üzemanyagot a területre, arra hivatkozva, hogy a Hamász a támadásaihoz használhatja fel.

Az UNICEF szóvivője, James Elder arra figyelmeztetett, hogy a kiszáradás miatti csecsemőhalandóság nagy kockázatot jelent egy olyan területen, ahol a rendelkezésre álló ivóvíz jelenleg a normál mennyiség 5 százaléka. „Egyre nagyobb a veszélye, hogy a gyerekek, különösen a csecsemők a kiszáradás miatt halnak meg” – mondta Elder, hozzátéve, hogy számos gyerek sós víz fogyasztása következtében betegedett meg.

Nagyjából 940 gyerek eltűnését jelentették a Gázai övezetben, közülük többen valószínűleg a törmelékek alá szorultak – mondta Elder. Az ENSZ közleményt adott ki arról, hogy „ismeretlen okokból” hétfőn leállt a Gázai övezet déli területén a vízellátás.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint több mint 8300 palesztint öltek meg mióta Izrael válaszcsapást indított a Hamász október 7-i váratlan támadására reagálva, amelyben legalább 1400 ember halt meg Izraelben és több mint kétszázan kerültek a túszejtők fogságába. – MTI