Rendes havi gyűlését tartotta a héten a Bihar Megyei Tanács és ahogy várható volt, az alárendelt intézmények átszervezésére vonatkozó előterjesztések élénk vitát eredményeztek, a megyeháza előtt a Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGSAPC) néhány alkalmazottja tüntetett.

A Gyermek- és Társadalomvédelmi Igazgatóságnál (DGASPC) a 1128 betöltött állásból 1001 marad, és többek közt megszűnik a szociális ügyekért felelős főigazgató-helyettesi tisztség. A Körösvidéki Múzeumnál 128 betöltött állásból 101 marad, a Mária Királyné Színháznál 143-ból 121 (ebből 12 részmunkaidős), a Szigligeti Színháznál 145-ből 109 (ebből 6 részmunkaidős), az állami filharmóniánál 130-ból 125 (ebből 38 részmunkaidős). A Bihar Megyei Hagyományőrző és Kulturális Központ beolvad a Francisc Hubic Művészeti Iskolába és Bihar Megyei Kulturális Központ elnevezéssel működik tovább a két intézmény 34 alkalmazottal.

A Várad és a Familia folyóiratok jogi önállósága megszűnik, mivel beolvadnak a megyei könyvtárba, és a munkatársaik száma is 8-ról 3-ra, illetve 10-ről 5-re csökken. A székhelyeik „felszabadulnak” Ilie Bolojan tanácselnök szerint, hiszen ezentúl a megyei könyvtár épületében lesznek az irodáik. Összességében véve tehát elmondható, hogy az új szerkezeti felépítésben a korábbinál 14 százalékkal (vagyis 255 hellyel) kevesebb betöltött poszt szerepel, pontosabban 1553, melyek közül 56 részmunkaidős, egy pedig ideiglenesen nincs elfoglalva. Szintén székhelyváltoztatással kapcsolatos, hogy legkésőbb jövő év márciusáig a Megyei Főépítészeti Hivatal elköltözik a Gheorghe Dima utcából a Körösvidéki Múzeum alagsorába. Bolojan különben elutasította az ellenzék vádjait, miszerint a felsorolt intézkedések a kultúra arculcsapásai, és őt csak az érdekli, hogy minél több beton legyen. – erdon.ro