A gyermekfelügyeleti szabadság akkor jár, ha részben vagy teljes mértékben fel van függesztve a hagyományos, szemtől szemben történő oktatás a koronavírus-járvány terjedése miatt, és ha 12 évesnél kisebb iskolás gyereket (fogyatékkal élő gyerek esetében 26 év a korhatár) nevelnek, valamint a másik szülő nem igényelt fizetett szabadnapot ugyanezen törvény alapján.

Szempont az is, hogy abban az esetben jár a szabadnap a szülőnek, ha tevékenységének jellegéből adódóan nincs lehetősége a távmunkára. A kedvezményezettek köre a krónikus betegségben szenvedő gyerekek szüleire is kiterjed, akik akkor is jogosultak a szabadnapokra, ha nincs felfüggesztve az oktatás gyermekük iskolájában.

Mint ismert, gyermekfelügyeleti szabadság alatt a szülő bérének 75 százalékát, de nem többet, mint az országos átlagér 75 százalékát kapja meg.

Egyelőre nem lehet tudni, mikor térhetnek vissza – ha egyáltalán – a romániai tanulók az iskolapadokba. Az új kormány tanügyminisztere napokban tett nyilatkozata szerint a tanév január 11-i folytatásával egyidejűleg még biztosan nem lesz változás, és online folytatódik az oktatás. Sorin Cîmpeanu kifejtette, a tanintézmények mielőbbi újranyitását szeretné, de csak akkor, ha a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. Szerinte inkább az elképzelhető, hogy a februári vakáció után, a második félév kezdetén nyitják meg újra az iskolákat. – avocatnet/edupedu