A szomáliai hadsereg az al-Shabaab terrorszervezet 97 harcosával végzett – közölte szerdán a kelet-afrikai ország tájékoztatási minisztériuma.

A szélsőségesek mintegy ötven fegyverese esett el a hadsereg és felfegyverzett civilek közös offenzívájában a terroristák El Búr nevű fellegvára ellen a fővárostól, Mogadishutól mintegy 400 kilométerre északra található Galgudúd tartományban. További 47 terroristát az ország déli, Alsó-Shabelle régiójában vívott harcokban öltek meg.

Az al-Shabaab megerősítette az összecsapások tényét, és közölte, hogy tíz szomáliai katonával végeztek. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és az iszlám radikális értelmezésen alapuló jogrendet, saríát vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen Mogadishuban is.

A mogadishui vezetés több hónapja offenzívát indított az al-Shabaab ellen, a hadseregnek a helyi klánok és felfegyverzett civilek segítségével sikerült jelentős területeket visszafoglalnia az iszlamistáktól. – MTI