21 milliárd euró értékben állított elő termékeket tavaly a romániai mezőgazdaság, írja az economica.net. Ez az Európai Unió mezőgazdasági termelésének a 4,6 százaléka.

Az Eurostat adatai szerint az EU szintjén az ágazat 449,5 milliárd eurót termelt meg, 8,3 százalékkal többet, mint 2020-ban. 248,7 milliárd euró a növénytermesztésből származott, 163,1 milliárd euró az állattenyésztésből, a fennmaradó összeg pedig mezőgazdasággal kapcsolatos szolgáltatásokból.

Románia esetében a növekedés az EU-s átlagnál sokkal nagyobb, 25,5 százalékos volt, ami a kimagaslóan jó termésnek volt az eredménye. Ennél nagyobb, 37 százalékos növekedés egyetlen országban, Bulgáriában volt.

Az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelői Franciaország (82,4 milliárd euró), Olaszország (61,2 milliárd euró) és Németország (59,2 milliárd euró). Románia a hetedik helyen áll, a már említetteken kívül még Spanyolország, Hollandia és Lengyelország előzi meg. A hazai mezőgazdaság fejlettségéről sokat elmond, hogy míg nálunk 21 milliárd eurót termelt meg az ágazat, addig az Erdély felénél is kisebb Hollandiában 30,6 milliárd eurót.

Az EU-ban hosszú ideje folyamatosan csökken a mezőgazdaságban dolgozók száma, ami az ágazat gépesítésének, automatizálásának a következménye. A 2006 és 2021 közti időszakban a dolgozók létszáma éves átlagban 2,9 százalékkal csökkent, tavaly azonban ennél alacsonyabb volt, mindössze 1 százalék.

A 27 tagállam közül hatban, köztük Romániában, nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma. 2021-ben az EU-ban 7,9 millió személy megélhetését biztosította a mezőgazdaság. – maszol.ro