Az új tanév első hetében a rendőrök 143 iskolában 224 tájékoztató tevékenységet folytattak a szülőkkel és a gyerekekkel a kábítószerek és tiltott szerek használatának, az iskolai erőszaknak és zaklatásnak a megelőzése érdekében – tájékoztatott vasárnap a Román Rendőrség.

A közlemény szerint a rendőrök és csendőrök szeptember 11-15. között járőröztek és ellenőrzéseket végeztek a tanügyi intézmények környékén, illetve megelőző tevékenységet folytattak annak érdekében, hogy az iskolába való visszatérés a közrend és a közbiztonság szempontjából optimális környezetben történjen. Ezek a tevékenységek a belügyminisztériumnak az iskolák biztonságára vonatkozó nemzeti cselekvési kerettervnek megfelelően az egész tanév során folytatódnak.

Az iskolai biztonságért felelős rendőrségi struktúrák munkatársai a tanévnyitó ünnepségek alkalmával megbeszéléseket folytattak a szülőkkel, diákokkal és tanárokkal a biztonságról, tanácsokat adtak a zaklatás, az erőszakos cselekmények és a kábítószer-fogyasztás megelőzése érdekében.

Szeptember 11. és 15. között a rendőrök országszerte tevékenységeket folytattak az antiszociális cselekmények megelőzésére, 2108 akciót szerveztek, köztük 137-et az iskolák biztonsága terén, és 14.671 bevetésen vettek részt, melyek közül 12 391-et az állampolgárok jelentettek az 112-es segélyhívószámon.

A közlekedési rendőrök ellenőrzéseket tartottak a közutakon a közlekedés biztonságának növeléséért. Az említett időszakban 607 bűncselekménynek minősülő közlekedési törvényszegést állapítottak meg. Összesen 2817 gépkocsivezetői engedélyt vontak be, ebből 795-öt gyorshajtás, 250-et alkoholos befolyásoltság és 93-at kábítószer hatása alatt történő vezetés miatt. – agerpres.ro