Felszólította a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy a vonatkozó törvényekben előírtaknak megfelelően duplázza meg a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) összegét augusztus 1-jétől, szeptember 1-jétől pedig növelje a nyugdíjakat, ellenkező esetben bizalmatlansági indítványt nyújt be az alakulat a kormány ellen.

A PSD szóvivője, Lucian Romaşcanu hozzátette, nem a gyermekek hibája, hogy az “inkompetens” PNL-kormány nem talál sem politikai, sem anyagi erőforrásokat a gyermekpénz megkétszerezésére.  “Mindannyian tudjuk, hogy hét hónap alatt a a kormány összesen mintegy 75 milliárd lej hitelt vett fel, azaz majdnem akkora összeget, mint a PSD-kormány három év alatt. Nem mondhatod, hogy nincs pénzed a gyermekpénz megduplázására vagy a nyugdíjak emelésére, miközben ennek a több mint 15 milliárd eurónak nincs világosan megszabott rendeltetése” – nyomatékosította.

A PSD szóvivője arról is beszélt, hogy jelenleg több mint 1,9 millió romániai nyugdíjasnak – azaz a járadékban részesülők 40 százalékának – 1000 lejnél kisebb a nyugdíja, ezért nekik szükségük van a 40 százalékos emelésre. Ha a kormány nem emeli a gyermekpénzt és a nyugdíjakat, a PSD bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene – szögezte le Romaşcanu. – agerpres.ro