A Nép Ügyvédje szerdán felhívta a figyelmet, hogy „katasztrofális” következményekkel járhat a páciensekre nézve, ha 30 napra felfüggesztik a nem életbevágóan fontos kórházi beutalásokat, műtéteket és orvosi kivizsgálásokat, amint azt Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője bejelentette.

Az Agerpres hírügynökségnek szerdán küldött közlemény szerint az ombudsman hivatalból kivizsgálást indított ebben az ügyben.

Raed Arafat hétfő este jelentette be, hogy a koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt rendeletet adnak ki, amely alapján felfüggesztik harminc napra a nem sürgősségi esetnek minősülő kórházi beutalásokat, műtéti beavatkozásokat, kezeléseket és vizsgálatokat.

Az ombudsman szerint alkotmányellenes és törvénybe ütköző, ha az intézkedés, amely korlátozza a személyek egészségügyi ellátáshoz való jogát, egy olyan rendelettel vezetik be, amelyet egy jogi személyiséggel nem rendelkező közigazgatási szerv (katasztrófavédelmi főigazgatóság) vagy az egészségügyi miniszter ad ki.

Az alkotmány világosan leszögezi, hogy a fenti korlátozást csak és kizárólag törvényi úton lehet bevezetni, és több alkotmánybírósági döntés is született már erre vonatkozóan – figyelmeztet a Nép Ügyvédje, emlékeztetve ugyanakkor, hogy már 2020 áprilisában is fölhívta a figyelmet a kórházi műtétek elhalasztása miatt fellépő problémákra. – Agerpres/Maszol