Moldova nem fogad többé orosz gázt, és nem tűri el a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat „zsarolását” a szállítás kifizetésének nehézségei miatt – jelentette ki szerda este az ország energiaügyi minisztere.

Viktor Parlicov a TV8 helyi televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a Gazprom december óta csak az Oroszország által támogatott moldovai Transznisztriát (Dnyeszteren túli terület) látja el gázzal, a központi hatóságokhoz, Chisinauba nem jut el szállítmány. Hozzátette, hogy Moldova az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól kapott 300 millió eurós hitelnek köszönhetően tudta megteremteni ellátását az európai forrásokból.

Moldovát, Európa egyik legszegényebb országát közvetlenül közelről érinti Oroszország ukrajnai inváziója, és feszélyezi a Dnyeszteren túli oroszbarát erők jelenléte. Az Európa-barát Maia Sandu elnök vezette Moldova azzal vádolja Oroszországot, hogy a destabilizálására törekszik. Másfelől a Dnyeszteren túli terület a múlt héten arról számolt be, hogy meghiúsított egy ukrán merényletet vezetőik ellen.

Egy 1500 fős orosz békefenntartó kontingens továbbra is a Dnyeszteren túli régióban tartózkodik, 30 évvel a rövid háború után, amelyben az újonnan függetlenné vált Moldova volt szovjet köztársaság harcolt a szakadár erőkkel. A Dnyeszteren túli terület a lakossági és ipari felhasználóktól származó gázszámla-befizetések összegét egy „gázszámlára” irányítja, és ebből fedezi az államalakulat költségvetési hiányának egy részét.

Moldovai tisztviselők több milliárd dollárra becsülik a Dnyeszteren túli területek orosz gázszámláinak kifizetetlen összegét. A Dnyeszteren innen gázt szolgáltató Moldovagaz felhalmozott hátraléka a Gazprom követelése szerint 709 millió dollárra rúg, de a chisinaui tisztviselők tavaly elrendelték az adósság nemzetközi auditálását. Moldova energiaellátása nagyban függ attól a viszonylag olcsó áramtól, amelyet a Dnyeszteren túl termelnek meg a Gazprom által üzemeltetett hőerőműben. – maszol.ro