Az idén először Nagyváradon is megünnepelték a magyar népviselet napját, mely alkalomból a Darvas–La Roche-ház megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt április 24-én, hétfőn 15 és 18 óra között. Az előzetes program szerint a meghívottak a Gilice Néptáncegyüttes (Kraszna-menti és szilágysági viselettel), a Zajgó Néptánccsoport (rábaközi és székely viselet), a Százszorszép Néptánccsoport (köröstárkányi, illetve Fekete-Körös-völgyi viselet), a Gyöngyvetők Néptánccsoport (széki viselet) és a Görböc Néptáncegyüttes (szatmári népviselet) voltak.

A vendégeket Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke, Kéry Hajnal, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei vezetője és Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány igazgatója köszöntötték. „Óriási dolognak tartom azt, hogy autentikus öltözékünket bemutathattuk egy váradi kulturális intézményben is, s ezáltal ráirányíthattuk a figyelmet arra, hogy a hagyományoknak identitásmegtartó szerepük is van. Persze az volna az igazán felemelő, ha nemcsak ezen a napon, hanem minden ünnepünkön így jelennénk meg magyarként a nyilvánosság előtt” – nyilatkozta portálunknak Hodgyai Edit, a micskei Görböc vezetője.

Úgy tervezték, hogy az „élő népviseleti kiállítás” végén, zárásként 18 órától a Darvas–La Roche-ház udvarán és a sétáló részen a csoportok rövid néptáncbemutatóval örvendeztetik meg a járókelőket, de az esős időjárás közbeszólt, így a táncosok már hamarabb felléptek a Darvas-ház falain belül. – erdon.ro