A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyéhez tartozó Bél plébániatemploma 1813-ban épült, Árpád-házi Szent Erzsébetnek a tiszteletére lett emelve. Egykoron 25 plébánia tartozott a béli alesperességhez. Az 1910-es népszámlálás adatai szerint 555 római katolikus élt a településen. Azóta jó sok víz lefolyt a közelben levő Fehér-Körösön és mindössze 25–30 híve maradt a római katolikus egyháznak, mondhatni „a szórványok szórványa” lett ez a település, nyilatkozta Egeli József plébános.

A templom ezért elég rossz állapotban volt, amikor átvette. Két évvel ezelőtt a tetőzetet kellett megjavítani, és már akkor észlelték, hogy nagyon aktuális volna a külső renoválás. A magyar kormány egy jelentős összeggel támogatta a templom rendbetételét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül. Ugyanakkor természetesen helyi erőforrással is rendelkeztek, hiszen bizonyos tartaléka volt a plébániának, valamint a román kormány is hozzájárult a finanszírozáshoz. A túlnyomórészt idős hívek is besegítenek a Fazekas István és csapata által végzett munkálatokba, illetve összefogtak, és többször ebédet biztosítanak a munkások számára, magyarázta a tisztelendő.

A munkálatok az év elején, január közepén kezdődtek el, még hó volt a környéken, fehér volt minden. Az állványok felszerelése után lehántották a vakolatot, megtisztították a téglákat, kicserélték a nyílászárókat, az elektromos hálózatot. Egyelőre még építőtelep a templom, nem lehet ott szentmisét bemutatni. Jelenleg megerősítik a sarkokat, villámhárító készül – eddig ugyanis nem volt –, valamint hátravan még a sekrestyében a plafon javítása, majd következik a festés. És ha még marad egy kis pénz, a járdát is szeretnék megcsináltatni a templom körül, bár mindennek az egekig szökött az ára, fogalmazott Egeli József. – erdon.ro