Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter arra kérte kedden az egészségügyi igazgatóságok képviselőit, hogy ültessék gyakorlatba a koronavírus-járvány negyedik hullámának feltartóztatására kidolgozott megyénkénti terveket. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint Cseke Attila távértekezletet tartott a megyei egészségügyi igazgatóságok vezetőivel, amelyen részt vett Vass Levente és Andrei Baciu államtitkár, illetve a tárca beteggondozói főosztályának és a katasztrófavédelmi főigazgatóságnak a képviselői is.

A tanácskozás témája a járvány negyedik hullámára való felkészülés volt. Cseke Attila kifejtette, egyetlen megye kórházai sem utasíthatják el más megyéből érkező betegek kezelését. „Ugyanakkor nem érdekelnek a papírokon szereplő adatok. Azt akarom, hogy ellenőrizzék a kórházakat, és a valós helyzetet jelentsék” – idézte a közlemény az ügyvivő egészségügyi minisztert.

A minisztérium tájékoztatása szerint a következő időszakban az egészségügyi igazgatóságok a megyénkénti rezilienciaterveknek megfelelően növelni fogják az ágyak számát a kórházak intenzív osztályán. Cseke Attila arra kérte az igazgatóságok képviselőit, hogy jelöljenek ki orvosi személyzetet is a megnövelt ágyszámhoz. Az ügyvivő miniszter arra is kérte őket, mérjék fel a kórházak gyógyszer- és egészségügyieszköz-készletét, a fölösleget ugyanis szükség esetén újraosztják a megyék között. – Agerpres/Maszol