A Bihar Megyei Tanács legutóbbi rendkívüli online ülésén mindenki támogatta azokat a határozati javaslatokat, melyek hulladékok szelektív gyűjtésére alkalmas platformok létesítésének műszaki-gazdasági mutatóit tartalmazták. Az érintett városok Élesd, Nagyszalonta, Belényes és Margitta, és a kivitelezésekre a közbeszerzési eljárásokat várhatóan szeptemberben fogják kiírni. 

A jóváhagyott műszaki-gazdasági mutatók szerint Élesden a platform a George Emil Palade utcában épül, 2080 négyzetméteren, a beruházás értéke pedig bruttó 1,5 millió lej; Belényesben a Burgundia Mică utcában 5130 négyzetméteren, bruttó 1,7 millió lejért; Margittán a Brândușei utcában, 3100 négyzetméteren, bruttó 1,7 millió lejért; Nagyszalontán a Gestului utcában, 4000 négyzetméteren, bruttó 1,1 millió lejért. Valamennyi gyűjtőközpontnál 12 konténert helyeznek ki, ahová vinni lehet majd textilanyagokat, újrahasznosítható tárgyakat, fémeket, háztartási cikkeket, üvegeket, elektromos berendezéseket, műanyagot, papírt, kartont, fát, bútort, növényi hulladékot, építkezési törmeléket és veszélyes hulladékot.

A platformokat a megyei tanács alakítja ki és szereli fel, az önkormányzatok biztosítják a működésükhöz szükséges feltételeket és szabályzatot fogadnak el erről. Minden állampolgár, maximum 3 évig ingyen tárolhat ott olyan hulladékokat, melyeket a helyi köztisztasági vállalatok nem szállítanak el. A projekt a megyei integrált hulladékkezelő menedzsmentrendszer (SMID) részét képezi, melyet tavaly október óta alkalmaznak. Jelenleg csupán Nagyváradon van két ilyen központ. – erdon.ro