A bukaresti táblabíróság szerdai döntése értelmében megkezdődhet az 1989-es forradalom perének alapfokú tárgyalása. A döntés nem jogerős.Az ügyben Ion Iliescu volt államfőt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettest emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják.

A fővárosi táblabíróság szerdán több halasztás után elutasította a Ion Iliescu ügyvédei által benyújtott valamennyi kifogást és megállapította a vádirat jogszerűségét. A döntés a kiközlésétől számított három napon belül megfellebbezhető. Az 1989-es forradalom ügyének vádiratát már több mint négy éve passzolgatják egymás között a bukaresti bíróságok és ügyészségek.

Ion Iliescu ellen a katonai ügyészek emeltek vádat 2019 áprilisában, a per azonban elakadt az előzetes szakaszban, amelyben a felek kérelmeit és kifogásait, illetve a bizonyítékok jogszerűségét vizsgálják meg. A legfelsőbb bíróság végül 2021 novemberében több hiányosságra hivatkozva visszautalta a katonai ügyészségnek a vádiratot.

Tavaly augusztusban a vádirat ismét visszakerült a legfelsőbb bíróságra. A témában tartott sajtótájékoztatóján Gabriela Scutea akkori legfőbb ügyész elmondta, hogy a katonai ügyészségnek sikerült kiküszöbölnie a vádiratból a legfelsőbb bíróság által jelzett hiányosságokat, így most újra bíróság elé állíthatják a vádlottakat.

Hat hónap után azonban a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy nem illetékes az 1989-es forradalom perének tárgyalására, és átadta az ügyet a bukaresti táblabíróságnak.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban december 22. és 30. között 857 személy meghalt és 2382-en megsebesültek – olvasható a vádiratban. – agerpres.ro