A tíz Formula–1-es csapat közül hét közös nyilatkozatot adott ki szerda délelőtt. A Mercedes, a Red Bull, az Alpha Tauri, a Williams, a McLaren, a Renault és a Racing Point aggodalmát fejezte ki, és jogi lépéseket helyezett kilátásba a Ferrari és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között létrejött titkos megegyezés miatt, ami az olasz istálló tavalyi motorjáról szól. A csapatok – kivéve a Haast és a Alfa Romeót, amelyek a Ferraritól kapják az erőforrásokat – “meglepetésüknek és megdöbbenésüknek” adtak hangot, miután a FIA a spanyolországi hivatalos tesztelés utolsó napján, a múlt pénteken megjelent közleményében azt írta: a műszaki vizsgálatok elvégzése után megegyezésre jutott a Ferrarival az erőforrásáról. 

A közleményben a FIA úgy fogalmazott, a megállapodás részletei a két fél között maradnak”. A titkos egyezséget kifogásoló csapatok szerint ez elfogadhatatlan. “Egy nemzetközi sportági szövetség felelős azért, hogy a legmagasabb szintű irányítás, feddhetetlenség és átláthatóság mellett járjon el” – olvasható a közleményükben. Az ellenfelek tavaly azzal gyanúsították az olaszokat, hogy az üzemanyagáramlás-mérőjük nem felelt meg a szabályoknak. A maranellói istálló tagadta ezeket a vádakat, bár autói nagyon jó köridőket futottak a 2019-es idényt megelőző teszteken, az egyenesekben pedig egész évben minden riválisnál gyorsabbak voltak.

A FIA az év későbbi szakaszában új előírásokat fogalmazott meg az üzemanyag-áramlást mérő szenzorokról, ezután rosszabb lett a Ferrari teljesítménye, és az olaszok autói az idei teszteken is lassabbak voltak, mint a Mercedes. A Ferrari tavaly a Mercedes mögött második lett a konstruktőrök világbajnoki pontversenyében három futamgyőzelemmel. Az idei szezon jövő vasárnap Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik. – MTI