Az oktatási minisztérium kedd este bejelentette, hogy utalták a megyei tanfelügyelőségeknek a szeptemberi és az októberi iskolai ösztöndíjakhoz szükséges pénzt. A tárca közleménye szerint ezzel lehetővé vált a juttatások kifizetése a diákoknak a november 15-i határidőig.

A minisztérium közölte azt is, hogy november 15. után helyzetjelentést fog kérni a tanfelügyelőségektől az ösztöndíjak kifizetéséről, és ezek alapján elvégzi az esetleges korrekciókat. A kormány azt tervezi, küszöböt szab meg az érdemösztöndíjak odaítéléséhez, hogy többé ne kaphassák az 1-es és 2-es tanulmányi átlagú diákok.

Szabó Ödön képviselő, a parlament oktatási bizottságának alelnöke a Maszolnak elmondta, „a jelenlegi rendszer tartalmaz olyan visszásságokat, amelyek nem voltak céljai annak idején a szabályozásnak”. Véleménye szerint lehet és kell is módosítani a jelenlegi kritériumokat. „Úgy gondolom, hogy a teljesítményt is kell nézni, és az osztályközösséghez is kell kapcsolni az ösztöndíjat” – mondta a képviselő, aki szerint egyrészt meg kellene tartani a 30 százalékos keretet, de a teljesítményre vonatkozóan be kellene vezetni egy minimális elvárást, ami hetes vagy nyolcas átlag lenne. – agerpres.ro