Május 13., hétfő 8.30 óra – Anyanyelvi piknik. Játékos nyelvi műsor és vetélkedő a diákok számára a Dimitrie Cantemir Általános Iskolában.

11 óra – Az én Váradom. Kiállításmegnyitó a Mihai Eminescu Főgimnáziumban a diákok által készített fényképekből és rajzokból, amelyekkel Váradot mutatják be a saját szemszögükből, amilyennek ők látják.

11 óra – Vállalkozó mint mentor. Nekem hogyan sikerült? Olyan vállalati vezetők, tulajdonosok állnak a diákok elé a Szent László Líceumban, akik interaktívan, saját cégüket bemutatva, egyfajta személyes életutat is felmutatva ösztönözhetik az új generációt arra, hogy bátran induljanak el a saját vállalat építésének rögös, de sokszor sikerekkel teli útján.

15 óra – Beállok, rózsám, katonának – Kárpát-medencei gyermekrajzverseny díjátadója a Léda-házban.

16.30 óra – Varadinum-mozi: A nemzet aranyai, a Cinema Palaceban. A film hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. Bemutatja a világszerte elismert és csodált magyar vízilabdasport nevezetes, sikerekkel tarkított időszakának eddig nem ismert hátterét. Mindezt az élményt csapattagok és a nemzetközi ellenfelek szemszögéből élhetjük át.

17 óra – Könyves párkereső a Könyvmentő egyesület bázisán.

19 óra – A teremtő hang – Tolcsvay Béla-koncert a Lorántffy-központban.

19 óra – X. EKEArt fotókiállítás a FIX Makerspaceban. Célja a látogatók érdeklődésének felkeltése a természet és az élővilág szépségei iránt, valamint kultúránk és hagyományaink megismertetése és megőrzése az EKE 16 tagszervezete amatőr fényképészeinek munkái által.

19 óra – Pragul Vaida – kortárs irodalmi est a Moszkva kávézóban.

19 óra – Varadinum Quiz night a Gekko Pub & Bánya Klubban.

Május 14., kedd 10 óra – Vállalkozó mint mentor. Nekem hogyan sikerült?

10 óra – Az eltévedt sündisznócska. Kocsis Csaba, a berettyóújfalui énekmondó zenés „rendhagyó órákat” tart óvodásoknak és kisiskolásoknak a Szacsvay iskolában.

11.30 óra – „Napsugár” citerapengetők – aprók koncertje a Lorántffy-gimnáziumban.

12 óra – Zenei maraton a művészeti líceumban.

13 óra – A nagyváradi villamosközlekedés története. Nagy István tanár tart a diákoknak előadást a váradi villamosközlekedésről, a kiépüléséről, a villamosok típusairól, a vonalak alakulásáról a Mihai Eminescu Főgimnáziumban.

15 óra – „Volt benne jövő” (?) – településfejlesztés a Partiumban, konferencia a FIX Makerspaceban.

16.30 óra – Varadinum-mozi a Cinema Placeban: Magyarázat mindenre.

18 óra – Ház délután – versek. Láng Orsolya új kötetében bizalmasának fogadja az olvasót, és megmutatja, milyen, amikor apró balladák képei keverednek emberközi kapcsolatok jeleneteivel, ahogy az anyanyelvünk között az idegen szavak. Helyszín a Léda-ház.

18.30 óra – A vártemplom felújított orgonájának megáldása.

19 óra – Zenét az égbe, magyar versből szívbe – Tarczy Gyula előadóestje a bábszínházban.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A további programokról, illetve az esetleges változásokról a festumvaradinum.ro, illetve a facebook.com/varadinum oldalakon lehet tájékozódni.