Az egyik kiskereskedelmi áruházláncban a legrosszabbul fizetett dolgozó is az országos minimálbér dupláját keresi meg. A Lidl nem csupán a hazai kiskereskedelem egyik piacvezetője, de évek óta élen jár a bérezés tekintetében is. A cég bejelentette, hogy március 1-től egyetlen alkalmazottja sem fog bruttó 4 400 lejnél kevesebbet keresni. Nettóban ez 2 700 lejnek felel meg, s 10 százalékos bérfejlesztést jelent 2020-hoz képest.

Ennyit egy szakképzést nem igénylő munkát végző árufeltöltő kap. Az emelést követően a Lidl minimálbére duplája lesz az országos nettó minimálbérnek. Ez utóbbi 1 386 lej, ami bruttóban 2 300 lejt jelent. Ugyanakkor az áruházlánc által megszabott minimálbér jelentősen elmarad a 3 620 lejes országos nettó átlagbértől. A vállalat arról nem közölt információkat, hogy alkalmazottainak mennyi az átlagos keresete. A Lidl tájékoztatása szerint a nettó 2 700 lej kezdő fizetést jelent, amit évente emelnek, mígnem a negyedik évben megközelíti a 3 000 lejt. Ezekbe a nettó összegekbe bele vannak számolva az élelmiszerjegyek, illetve a karácsonyi és a húsvéti prémiumok is.

A német Schwartz család tulajdonában levő családi vállalkozás a harmadik legnagyobb, általános fogyasztási javakat forgalmazó hazai kiskereskedő. A 2020-as eredmények még nem ismertek, 2019-ben az árbevétele közel 10 milliárd lej volt. A Lidlnél nagyobb forgalma csak a francia Carrefournak és a szintén Schwartz érdekeltségű Kauflandnak volt. Valószínűleg, pár éven belül a Lidl mindkettőt megelőzi, ugyanis a forgalma sokkal gyorsabban nő, mint a másik kettőnek. A vállalat dolgozóinak száma meghaladja a 9 ezret.  – Ziarul Financiar